به سايت کارگران ايران خوش آمديد
 
  کارگران ايران: گزارشی از نشست مطبوعاتی دبير کل WFTU در تهران* کميته هماهنگی برای کمک به ايجاد تشکل­های کارگری

گزارشی از نشست مطبوعاتی دبير کل WFTU در تهران* کميته هماهنگی برای کمک به ايجاد تشکل­های کارگری

جورج ماريکوس نماينده پارلمان يونان و دبير کل اتحاديه های جهانی کارگری (WFTU ) - که به مانند ديگر رقيب جهانی­اشITUC ،نهادی غير کارگری است - و به دعوت خانه­ی کارگر، به ايران دعوت شده بود در کنار ديگر برنامه­هايش در عصر روز سه شنبه ۱۹ مهرماه ۹۰ ، نشستی را نيز با خبرنگاران در محل روزنامه­ی کار و کارگر برپا داشت.

اين نشست با دو ساعت تاخير برگزار شد.چند تن از فعالين کارگری عضو در کميته هماهنگی نيز به منظور توضيح ضرورت ايجاد تشکل­های مستقل کارگری به حاضرين و نيز تشريح ماهيت واقعی تشکل های موجود در جهان در اين جلسه شرکت کردند.

از جمله درمورد خانه­ی کارگر و نيز نهادهای بين المللی همچون WFTU و نيز ITUC و غير کارگری بودنشان ،توضيحاتی به روزنامه­نگاران حاضر در جلسه داده شد.

چند تن از حاضرين توضيحاتی درباره­ی هدف تشکيل کميته هماهنگی پرسيدند و نيز اينکه شما به کجا وابسته هستيد؟ آيا قانونی هستيد ؟ آيا توسط هيچ نهاد رسمی ثبت شده ايد؟ و ...

يکی از اعضای کميته درباره­ی لزوم تشکل يابی مستقل از دولت و کارفرما به سوال کنندگان پاسخ داد و توضيح داده شد ما باور به حق تشکل يابی مستقل و خود خواسته و توده ای داريم و منتظر ثبت و اجازه­ی هيچ نهاد قانونی نمی­مانيم.از سال ۸۴ آغاز به فعاليت کرده ايم و بازهم ادامه خواهيم داد.نامه­ای برای ثبت در سال گذشته به وزارت کار داده ايم.هدف از اين اقدام اين بوده که به آنها بگوييم ما باور داريم حق ما ايجاد تشکل است.اکنون وظيفه­ی شما ميدانيم که تشکل ما را ثبت کنيد.اگر ثبت نمی­کنيد مشکل ما نيست. بعد از عدم ثبت توسط آنها، مثل سال­های گذشته کماکان و پرتوان تر به فعاليت­مان ادامه داده و خواهيم داد.همچنين ما باور داريم که تشکل های کارگری بايد به نيرو و اراده­ی خود کارگران ايجاد شود و اصولن تشکلی که برای فعاليتش بخواهد به هر کدام از نهاد­های دولتی و يا کارفرمايی وابسته باشد ديگر تشکلی کارگری نيست.

در پاسخ به يکی از خبرنگاران در مورد ساختار کميته و اينکه رئيس شما کيست و از کجا پول می­گيريد و يا اينکه چگونه امرار معاش می­کنيد و هزينه­های فعاليت هايتان چگونه تامين می­شود،توسط يکی از اعضای کميته اينگونه پاسخ داده شد:بالاترين رکن تصميم گيری ِ ما مجمع عمومی است.ما رئيس نداريم.مجمع عمومی هيات اجرايی ۹ نفره­ای را انتخاب ميکند و فعاليت­های ما به صورت شورايی انجام ميگيرد.همه­ی ما شغل و کار خود را داريم و در محيط کار و زندگی­مان و در ميان ديگر اقشار ولايه های طبقه­ی کارگر،در راستای اساس نامه فعاليت ميکنيم.هر فرد ماهيانه حق عضويت ميپردازد و هزينه­های احتمالی فعاليت­هايمان از محل همين حق عضويت­ها پرداخت می­شود.از جايی پول نميگيريم و بدان هم باور نداريم.ما باور به استقلال فکری،عملی و مالی داريم.البته اگر موردی پيش بيايد که چنانچه کارگری دوست داشت کمک مالی کند درصورت شفاف بودن و معين و کارگری بودن منبع، کمک مالی دريافت ميکنيم و رسيد می­دهيم.

يکی از خبرنگاران از شرايط بی حقوقی و استثمار کاری خود و ديگر همکارانش سخن گفت و نيز در مورد قرارداد­های يک طرفه و موقتی­ای که با آنان بسته می­شود توضيح داد.عضو کميته هماهنگی شرکت کننده در نشست توضيح داد که ما دقيقا همين مطلب را دنبال می­کنيم که خود شما خبرنگاران که بخشی از طبقه­ی کارگر هستيد چرا به دنبال ايجاد تشکل های مستقل خود نيستيد؟ و چرا تشکل­های موجود شما بايد از فلان يا بهمان وزات­خانه يا مراجع قانونی اجازه بگيرند و زير نظر و خواست آنها فعاليت کنند؟

يکی از حاضرين پاسخ داد اين کارها فايده ندارد و هزينه دارد و نمی­شود حقوق و مطالبات را با آن به دست آورد.توضيح فعال کارگری حاضر در جلسه اين بود که اتفاقن مادامی که متشکل نشويد اين بی حقوقی­ها ادامه خواهد يافت. وی برای حاضرين از تلاش­های تا کنونی در جنبش کارگری برای ايجاد تشکل­های مستقل از جمله سنديکای خبازان سقز،سنديکای کارگران شرکت واحد و سنديکای کارگران هفت تپه و نيز اعتصاب و اعتراضات جمعی در پتروشيمی­ها مثال آورد.

همچنين ايشان توضيح داد که البته ايجاد تشکل مستقل هزينه هايی چون اخراج و تهديد و زندان درپی دارد.درست به دليل مستقل بودن و عدم وابستگی اينگونه تشکل ها به دولت و کارفرمايان است که با آنان اينگونه برخورد می­شود.اما اگر هر چه گسترده تر اينگونه تشکل ها ايجاد شوند و با يکديگر متحد و در ارتباط باشند قطعن بيشتر و بيشتر پيروز خواهند بود.وما که وظيفه­ی خودمان را کمک به ايجاد تشکل های کارگری ميدانيم از هيچ گونه هزينه­ی مادی و معنوی باکی نداريم.مثلا در يک سال فقط ۱۸۰ پرونده قضايی و دستگيری و زندان داشته ايم و هفته­ای نيست که يکی از اعضای ما بازداشت ،محاکمه و يا زندانی نشود.

يکی از خبرنگاران تاييد کرد که برای حرکت بايد اينگونه هزينه ها را قبول کرد و چاره ای ديگر نيست.

مباحثی شبيه به موارد فوق در حدود يک ساعت درجريان بود که دبير کل WFTU به همراه يکی از اعضای خانه­ی کارگر و مترجمش در جلسه حاضر شد.وی در پاسخ به سوال يکی از خبرنگاران که وضعيت تشکل­های مستقل کارگری در ايران را چگونه ارزيابی می­کنيد پاسخ داد: ما ارتباط خوبی با خانه­ی کارگر داريم و آنها عضو ما هستند! فعال کارگری و عضو کميته هماهنگی توضيح داد سوال اين نبود.سوال درباره ی تشکل های مستقل بود.وی پاسخ داد من که پاسخ دادم.فعال کارگری گفت: نه دقيقا نداديد!

دبير کل WFTU جملات کلی درباره ی باورشان به لزوم ايجاد تشکل های مستقل داد و گفت ما ضد امپرياليسم آمريکا هستيم و تشکل های ديگر هم حق دارند قبول کنند که در اين جبهه هستند يا خير.او همچنين از دفاع از فلسطينيان دربرابر اسرائيل و دفاع­شان از مساله ی اتمی دولت ايران صحبت کرد.وی هرگز درباره­ی تشکل های مستقل کارگری ايران پاسخ نداد و به صورتی ديپلماتيک و با جملات کلی از جمله حق تشکل و غيره از اظهار نظر درباره ی تشکل­های مستقل و جنبش کارگری ايران امتناع ورزيد و تنها به رابطه­اش با خانه­ی کارگر اشاره ميکرد.

وی در پاسخ به سوالی درباره ی ديگر فدراسيون جهانی تشکل های کارگری يعنیITUC و نيز تشکل های وابسته اش مانند ITF و IUF و نظر خودش درباره ی آنها گفت: آنها تشکل هايی بوده اند که ابتدا با ما يکی بوده اند و از سال ۱۹۴۹ جدا شده اند.اين جدايی توسط تشکل های آمريکا و انگليس آغاز شد. ITUC که در ابتدا نامش ICFTU بوده و ديگر تشکل های وابسته به آن طرفدار سرمايه داری و خصوصی سازی و مواردی نظير حملات ناتو و يا طرفداری از اسرائيل هستند و ما طرفدار حمل و نقل عمومی و برعليه خصوصی سازی و طرفدار فلسطين و مخالف حملات ناتو هستيم.

او همچنين در پاسخ به اين سوال که آيا شما که هم­سوی دولت ايران هستيد هرگز از زندانی شدن فعالين کارگری خبر داشته ايد و آيا برای آزادی آنها تلاش می­کنيد؟

وی پاسخی کلی با اين محتوا داد که : ما خواهان آزادی همه و حق فعاليت هستيم.و در مواردی نامه نگاری کرده ايم.

مجددا از وی سوال شد پاسختان کلی بود به طور مشخص درباره ی رضا شهابی،بهنام ابراهيم زاده،وفا قادری و يداله قطبی که فعالين کارگری­ای هستند که برای حقوق اوليه کارگری فعاليت ميکنند و زندانی يا محکوم شده اند و افراد ديگری نظير اصانلو و مددی و بسياری ديگر که ليستی چندين نفری را تشکيل ميدهند چيزی شنيده ايد؟ آيا در موضعی هستيد که به دولت ايران اعتراض کنيد؟

دبيرکل WFTU پاسخ مشخصی به اين مورد نداد و تنها به نشان دادن پوستری از تشکل­اش بسنده کرد که در آن شعاری مبنی بر آزادی فعاليت و تشکل يابی نوشته شده بود.

وی همچنين در پاسخ به سوال يک خبرنگار که آيا وی از وضعيت کودکان کار در ايران اطلاعی دارد گفت:من اطلاع دقيقی از ايران ندارم اما می­دانم در آسيا کودک کار وجود دارد.جای کودکان در خانه و مدرسه است و نبايد کار کنند.

پس از خروج دبيرکل WFTU توسط فعالين کارگری - اعضای کميته هماهنگی - حاضر در نشست درباره­ی ماهيت واقعی آن تشکل صحبت شد و توضيح داده شد که نهWFTU و نه ITUC هيچکدام نهاد­های مستقل کارگری نيستند و کارگران بايد به دست خود تشکل های مستقل خود را برپا دارند.

کميته هماهنگی برای کمک به ايجاد تشکل­های کارگری

۱۹ مهرماه ۹۰

* توضيح: جملات نقل شده در اين گزارش غالبن نقل به مضمون گفتگو­های انجام شده هستند.اما در نقل آنها و مطابقت­شان با اصل سخنان دقت کاملی صرف شده است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 

    » مطالب ديگرى از همين نويسنده

  

 

Copyright © 2005 - 2006 kargaran-iran.com